Gediz Nehri’nde Tespit Edilen Su Kirliliği, Kurumlara Ceza Gönderildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Ege Bölgesi’nin değerli tarımsal su kaynaklarından Gediz Nehri’nin kirlilikten kurtarılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında alınan numunelerin incelenmesinde; Su kalitesi ise ‘çok kirli’ anlamına gelen 4. sınıftı. Yapılan kontrollerde kirliliğe neden olan kurum, kuruluş ve işletmelere para cezası kesildi.
Ege Bölgesi’nde sulamada önemli bir yere sahip olan Büyük Menderes’ten sonra Ege Denizi’ne dökülen ikinci büyük nehir olan Gediz’in kirlilikten kurtarılması amacıyla 2015 yılında ‘Gediz Havzası Kirliliğini Önleme Eylem Planı’ hazırlandı. Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir’i kapsayan 245 kilometre uzunluğunda ve 17 bin metrekarelik Gediz Havzası’nı kurtarmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 8’i olmak üzere 17 farklı noktadan yılda 4 kez numune alıyor. Manisalıdır. ölçümü yaptı. Yapılan araştırmalar Gediz’in suyunun kalitesinin ‘çok kirli’ anlamına gelen 4’üncü sınıf olduğunu ortaya çıkardı. Manisa’da yapılan kontrollerde Gediz’de kirliliğe neden olan kurum, kuruluş ve işletmelere para cezası kesildi.
Bu kapsamda Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Melih Melik Kara, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kara, “245 kilometre uzunluğundaki Gediz Nehri’nin yaklaşık 175 kilometresi Manisa’nın içinden geçiyor. Manisa’da 6 organize sanayi bölge müdürlüğümüz, 3 deri sanayi bölge müdürlüğümüz olmak üzere toplam 9 sanayi bölgemiz var. Onun dışında bireysel fabrikalarımız da var. 160 zeytinyağı işletmesi. “230 adet salamura sofralık zeytinimiz var. Bu nedenle Gediz Havzası tarımsal sanayi, sanayi tesisleri ve evsel kirlilikten kaynaklanan su kirliliği açısından baskı altındadır” dedi.
‘DENETİM SAYISI 180’E ULAŞTI; 3 TESİSE TOPLAM 850 BİN TL CEZA
Gediz’de kirliliğe neden olan kurum, kuruluş ve işletmelere karşı işletmelere ceza kestiklerini belirten Kara, “2022 yılında Manisa’da 160’a yakın denetim yapıldı, toplam 1 milyon 355 bin 160 lira idari yaptırım uygulandı. Atık su ile ilgili 10 tesise denetim yapıldı.Son bir yılda denetim sayısı 180’e ulaştı.Bu denetimler sırasında 3 tesise 850 bin TL idari para cezası uygulandı.Denetim sayımız artmasına rağmen idari yaptırımlar uygulanıyor. Bu da arıtma tesislerinin aldığı önlemler ve vatandaşlarımızın dikkat ve hassasiyetinden kaynaklanmaktadır. Her şeye rağmen özellikle bu mevsimde su debisinin azalmasıyla birlikte kirlilik yükü görünür hale geldi” dedi.
‘MANİSA’DA 176 KURUMLU TEDAVİ TESİSLERİ VAR’
Yapılan çalışmalarla Gediz’deki kirliliğin zamanla azalacağına işaret eden Kara, şöyle konuştu:
“Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılında hazırladığı eylem planı kapsamında bakanlığımızca taşınabilir atık cihazlarıyla Gediz Havzası’nda toplam 17 noktadan, Manisa’da ise 8 noktadan su numuneleri alınıyor. Bu su örnekleri bakanlığımızın laboratuvarlarında çözülmektedir.Su kalitemiz 4. Sınıf su kalitesidir.Manisa’da sanayi tesislerinin fazlalığı, tarımsal faaliyetler ve ardından evsel atıkların fazla olması nedeniyle Gediz Nehri üzerinde baskı bulunmaktadır. bir kurum yıl boyunca devam ediyor. Kurumun bir arıtma tesisi var. Bu arıtma tesisleri düzgün çalıştığı ve işletmelerimiz kurallara uyduğu sürece Gediz’deki su kirliliği düzeyi azalacaktır. Bu nedenle hem vatandaşlarımızın hem de özellikle tesis sahiplerinin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir. hassas ol.”